A Berger pince 3. generáció óta készíti finomabbnál finomabb borait. 60 évvel ezelőtt a néhai nagypapa gondolta ki, hogy az addig zöldség-gyümölcs tárolására használt, a kert végében, a dombba vájt kis lyukat tovább ássa, ahol már egy fahordónak is jutott hely. Bora annyira tetszett a szomszédoknak és barátoknak, hogy gondolt egy merészet és még tovább vájta az agyagos domboldal kicsiny lyukát, mely ezután már 6-8 hordó befogadására is alkalmas volt. Sajnálatos korai halála után fia, Ferenc vette át a pincét, aki azonnal bele is látott a munkálatokba. Elsőként 20 méter hosszúra bővítette a pincét, majd téglával körbe boltívezte, majd a pince elé egy présházat épített. A kis borászat sikere láttán egy idő után fő állásban a szőlő termesztés és borkészítés lett Ferenc fő foglalkozása. A 3. generáció: ifj Ferenc és Gábor már fiatalon a szőlő és bor szerelmese lett. Mindketten Budafokra jártak a Borászati Szakközép iskolába, majd Gábor a Kertészeti Főiskolára, Kecskemétre. Gábornak már a főiskolai tanulmányok idején jött az ötlete, hogy a kis családi borászat fejlődése érdekében palackos boreladásba fogjanak, melyet lassan 20 éve kínálnak fogyasztásra.

 

A BERGER PINCE ÉS VENDÉGHÁZ BORAI